Locatie 3. Emmauskerk

De Emmauskerk werd in 1977 gebouwd toen Nieuwegein nog volop in aanbouw was. De kerk is ontworpen door de architect Ton Alberts en kunstenaar Arnold Hamelberg. Het gebouw wijkt door de vorm, hoogteverschillen en verschillen in massa, af van traditionele kerkgebouwen. Aan de buitenkant is alleen aan het kruis op de gevel te zien dat dit een kerk is. Architecten zochten namelijk naar nieuwe vormen van kerkgebouwen die zouden passen bij de eigen tijd.

Achter de deuren van deze Emmauskerk gaat een bijzonder interieur schuil, anders dan de meeste kerken in Nederland. Dit komt doordat de ontwerpers organische architectuur verwerkten in het ontwerp. In de basis betekent dit dat de functie de vorm bepaald (form follows function). De organische architectuur die in het ontwerp is verwerkt vertaalt zich in een bijzondere plattegrond, deze heeft iets weg van een slakkenhuis of oorschelp.

Ton Alberts had een afkeer van rechte hoeken en dit is terug te zien in de ruimtes van de kerk, waar geronde vormen en bogen te zien zijn. De ruimtes zijn functioneel en intiem, kijk maar eens naar de kerkzaal en de dichte plaatsing van de kerkbanken rond het altaar.

In de kerk zijn diverse ruimtes gegroepeerd rond een iets lager gelegen kern: de doopkapel (en stiltecentrum). In het midden van de doopkapel bevindt zich een aandachtspunt met de symbolen voor de vier elementen: aarde (opening in de vloer), water (regenwaterbassin), lucht (wijnrank) en vuur (kaarsvlam). In de ernaast gelegen kerkzaal vormt een holle wand een segment van een denkbeeldige kegel met het altaar als middelpunt en een krans van tegels eromheen als basis.

Meer lezen:

Het gebouw - Parochie van de H. Drie-eenheid

Form follows function - Designing Buildings