Locatie 4. Kantoorgebouw Geelgors
Dit voormalige kantoorgebouw is door architect A.J.H.M. Haak ontworpen tussen 1978 en 1980. Aan het gebouw is duidelijk de invloed van de architectuurstijl het structuralisme af te lezen. De architect is op zoek gegaan naar de menselijke maat, in dit geval een kantoorgebouw waarin je je als bezoeker en gebruiker niet verloren voelt. Er is niet één groot rechthoekig gebouw vormgegeven, maar een kleiner gebouw met allerlei hoekjes en verspringingen. De gebruiker van de ruimte(s) staat centraal. De kubusvorm komt veel terug in het structuralisme. Het gebouw kan hierdoor eindeloos uitgebreid worden zonder dat het ontwerp aangepast wordt.
Het materiaalgebruik bestaande uit hout, baksteen en dakpannen paste bij de tijd en zorgt voor een vriendelijke uitstraling. Dit vormt een groot contrast met de betonnen kantoorpanden met platte daken die er in de jaren daarvoor en daarna ontworpen zijn.
Kenmerkend aan het gebouw zijn de erkers. Hierdoor ontstaan er in het gebouw zelf verschillende nissen. In dit voormalige kantoorgebouw zijn nu, met behoud van de erkers, woningen gerealiseerd.
Stedelijk karakter van Nieuwegein
In de jaren ’80 ontstond er onder stedenbouwers het idee dat grote gebouwen langs doorgaande wegen moesten staan om een stedelijk karakter aan Nieuwegein te geven. Zo kent Nieuwegein straten die een aaneenschakeling zijn van grote kantoorgebouwen, min of meer gelegen in het groen. De kantoorgebouwen hebben een parkeerplaats voor de deur en zijn makkelijk bereikbaar omdat ze aan de doorgaande weg liggen. Via de doorgaande weg kom je weer makkelijk op de snelweg.
Meer lezen over het structuralisme:
Structuralisme | Architectuurstromingen | Architectuurgids