Locatie 8. Verhoevenwijk - Zwaluw, Putter en enkele huizen van Leeuwerik en Tuinfluiter
De Verhoevenwijk is ontworpen door architect Jan Verhoeven (1926-1994) en is in 1977(-1980) gebouwd. De woningblokken zijn rond zeshoekige pleintjes geplaatst en via poorten met elkaar verbonden tot een labyrintisch geheel. Daardoor ontstaat er een honingraatstructuur, die in principe in alle richtingen uitgebreid kan worden. De architectuur grijpt terug op het structuralisme en de Amsterdamse School, een bouwstijl uit de jaren ’20. Dat kun je zien aan het gebruik van rode baksteen, knaloranje dakpannen, siermetselwerk, erkertjes, poortdoorgangen en daken met ‘gebroken’ hoeken.
Deze wijk is een echte bloemkoolwijk. Dit is een type woonwijk dat sinds 1970 in Nederland werd gebouwd. De woonerven zijn als bloemkoolroosjes op de hoofdwegen "geplant" en hebben maar één (rond- of doodlopende) toegang, waardoor ze autoluw zijn.
De groene gezamenlijke woonerven zijn door steegjes aan elkaar verbonden. Het onoverzichtelijke karakter van deze woonwijken zorgt voor levendigheid en knusheid. Door bezoekers wordt de wijk vaak ervaren als een doolhof.
Er zijn in totaal 87 koop- en huurwoningen in de Verhoevenwijk gerealiseerd. De 52 vrije sector en premiekoopwoningen en 35 sociale huurwoningen zijn in één homogeen geheel opgenomen. Dit past in Verhoevens filosofie om zoveel mogelijk verschillende mensen onder één dak samen te brengen. Binnen schakelingen van vierkanten en driehoeken zijn hiertoe zeer gevarieerde woningtypen ontworpen.
In veel woningen zijn de van oorsprong grijze betonsteen wanden inmiddels geschilderd of gestukt. Kenmerkend in het interieur zijn de betonnen, gewelfde plafonds en houten trap. Ook deze zijn op veel plaatsen overgeschilderd.
Meer lezen over De Verhoevenwijk: https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/weblogs/voorbeelden-van-post-65/2024/bloemkoolwijk-doorslag-in-nieuwegein
Meer zien: Vlog Verhoevenwijk