Locatie 1. Nijpelsplantsoen
Het Nijpelsplantsoen werd eind jaren ’60 gebouwd in het kader van een stedenbouwkundig plan. Op dat moment heerste er woningnood in Nederland en de toenmalige gemeente Jutphaas had de wens om nieuwe woningen te bouwen. Er kwam een uitbreidingslocatie bij Jutphaas, bestaande uit een laagbouwwijk ‘Zandveld’ en een hoogbouwwijk ‘Wijkersloot’.
In Jutphaas-Wijkersloot verschijnt het Nijpelsplantsoen, bestaande uit 360 etagewoningen verspreid over vier torenflats met negen verdiepingen. Toen de bouw was afgerond werden er muurschilderingen van verftubes aangebracht waardoor de gebouwen bekend stonden als de ‘tubeflats’. De hoogbouw van het Nijpelsplantsoen staat in schril contrast met de kleinschaligheid van de woningen die in de nieuwe jaren ‘70 woonwijk Doorslag werden aangelegd.
De modernistische stedenbouw waarmee het Nijpelsplantsoen is ontworpen is terug te zien aan de open verkaveling: de gebouwen staan allemaal los in de ruimte en er is stempelwerking toegepast. Dit houdt in dat dezelfde gebouwen in patronen ten opzichte van elkaar staan. Omdat de gebouwen op precies dezelfde manier en met dezelfde materialen gebouwd werden, kon er snel en massaal gebouwd worden.
Rondom de gebouwen zijn ruime plantsoenen met wandelpaden en parkeergelegenheid aangelegd. Deze parkachtige inrichting van de openbare ruimte komt ook terug bij de andere “plantsoenen” van het stedenbouwkundig plan (Wenckebachplantsoen en Van Herwijnenplatsoen). Tussen het Nijpelsplantsoen en de nieuwe wijk Doorslag werd het stadscentrum Nieuwegein City gebouwd.