Breed scala aan activiteiten

De Dag van de Vaart op 26 maart werd (helaas) gevierd met véél hemelwater, daarom is besloten om het programma van deze dag (deels) te herhalen, dit keer op zondag 30 april (11:00 - 17:00 uur) in de Meivakantie. Het complete programma zie je hier onder.

Tijdens de LenteVaart vindt wederom een divers scala aan activiteiten plaats: zo is er een klimaatfietstocht van Samen Duurzaam Nieuwegein (SDN) langs bijzondere voorbeelden van duurzaamheid in Nieuwegein; worden er twee monumentenwandelingen gegeven door Gidsengroep Jutphaas en vertelt de Historische Kring over het rijke en dynamische waterverleden van Jutphaas. IJssalon Sweets & Ice is geopend, evenals de nieuwe horecagelegenheid Jutfaes: op beide plekken is het mogelijk om koffie, ijsjes en een lokaal biertje te nuttigen. En ook op het water zelf is van alles te beleven: Plek aan de Kade verhuurt fluisterbootjes en kano’s, en er kan gratis worden opgestapt bij een sleepboot uit 1926 die rondvaart over het Merwedekanaal. Aan boord speelt accordeonist Hans Vink de mooiste scheepsliederen! Ten slotte organiseert KunstGein een sketch crawl op de kade en een informatiestand, waar ook kaarten en kleine kunstwerken worden verkocht. Nu hopen op prachtig lenteweer voor deze dag!

Bij het Sluisje

Het Sluisje ligt op een historische plaats, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 12e eeuw. Hier sloot de Nedereindsewetering aan op de Vaartse Rijn en op het Merwedekanaal: bij het kruispunt Nedereindseweg, Herenstraat en Rijnhuizerbrug. Het Sluisje heeft zijn naam (logischerwijs) te danken aan de sluis die hier vroeger heeft gelegen en die in 1956 is gedempt. Lokale boeren konden met scheepjes vanaf de wetering, via de sluis het kanaal inkomen - om vandaar verder te varen. 

Fort Jutphaas | Bij de Fortwachter

Sinds 2017 is Fort Jutphaas volop in ontwikkeling. Waar honderden jaren lang werd gewoond, gebivakkeerd en zelfs gestreden; waar ooit het prachtige kasteel Plettenburg stond en waar tijdens WOII de Duitse Kriegsmarine een afluisterpost had, kan hier anno 2023 eindeloos gewandeld, ontdekt en gespeeld worden. Het Forteiland is onderdeel van de Hollandse Waterlinie, en daarmee zelfs Unesco Werelderfgoed! In korte tijd is het een geliefde plek geworden waar historie, natuur en cultuur samenkomen, en waar nieuwe en oude stadsgenoten elkaar onder de bomen ontmoeten. Je vindt op dit prachtig groene Forteiland onder meer Scouting Jan van Hoof, Frans restaurant Céline, een imker, twee prachtige speeltuinen en koffiehuis Bij de Fortwachter.