Het Nazareth klooster werd gesticht door drie nonnen in 1423. Zij waren uit Almkerk gevlucht na de St. Elisabethsvloed van 1421. Na een onstuimig bestaan werd het klooster in 1565 op last van Paus Pius IV gesloten. De laatste nonnen hebben in 1572 het klooster verlaten, waarna het in verval is geraakt.

Kunstwerk

Op 1 maart begonnen Puck Dekker en Sam Jennen, twee derdejaars studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, met het vervaardigen van een kunstwerk in het vogelbroedbos van park Oudegein. Het werd het silhouet van de ruïne van het Nazareth klooster dat op die plaats 600 jaar geleden werd gesticht. De ruïne is te vinden langs het fietspad dat van de parkeerplaats naast Jack's Grillhouse loopt naar de Coopertestbaan loopt. Op 10 mei 2023 werd de 'pseudo ruïne' onthuld.

Wilgentakken

Het kunstwerk werd gemaakt van wilgentakken, die bij het knotten in Nieuwegein zijn verzameld. Zo heeft het werk een duurzame herkomst, een historische betekenis en gaat het een verbintenis aan met het vogelbroedbos. Het weven van wilgentakken is in de omgeving van Nieuwegein een typerend oud gebruik wat past bij de geschiedenis van het klooster.