Anna van Rijn
Anna van Rijn
Johanna (Anna) van Rijn werd in 1573 vrouwe van het Overeind van Jutphaas en de ridderhofstad Rijnhuizen. Haar naam wordt nog regelmatig genoemd in Nieuwegein: het Anna van Rijn College en de Anna van Rijnpenning zijn naar haar vernoemd. Ze is bekend geworden door haar liefdadigheid.
Het graf van Anna van Rijn (F56)
De sterk verweerde steen waar je nu voor staat, is bijna verloren gegaan. Het overgebleven stuk is in 1985 gevonden in het park van kasteel Rijnhuizen. Hoe is het daar terecht gekomen? En wat is er met de andere helft gebeurd? We weten het niet. De steen is in 2019 teruggebracht naar dit kerkhof. Hier kwam hij ook vandaan.
Op de steen is nog vaag de onderste helft van het alliantiewapen van Dirck van Rijn van Jutphaes (overleden in 1546 of 1547) en zijn tweede echtgenote Cunera van Eyll te zien. Boven het wapen stond de naam van een van hun kinderen: Johanna van Rijn van Jutphaes (bekend als Anna van Rijn). Onder het wapen staat het jaartal 1599. Het geslacht Van Rijn van Jutphaes was eeuwenlang een van de belangrijke adellijke geslachten van Jutphaas. Hun stamslot was kasteel Rijnhuizen. Ze waren van generatie op generatie de ambachtsheren van het Overeind van Jutphaas (oud gedeelte van Jutphaas).
Johanna van Rijn van Jutphaes (ca. 1520/1521-1607) bleef na een kort huwelijk met de Gelderse edelman Wouter van Baexen al in 1559 als kinderloze weduwe achter. Na het overlijden van haar broer Gerrit werd ze in 1573 vrouwe van het Overeind van Jutphaas en de ridderhofstad Rijnhuizen. Haar naam wordt nog regelmatig genoemd in Nieuwegein: het Anna van Rijn College en de Anna van Rijnpenning van de gemeente zijn naar haar vernoemd.
Johanna is bekend gworden vanwege haar liefdadigheid. Ze deelde wekelijks uit aan 11 Jutphase armen. Ook liet ze 5 vijf "Godskameren bouwen" op het Kerkveld. In deze zogenaamde Anna van Rijnhuisjes konden arme mensen gratis wonen. Zon ondersteunde ze ook het Jutphase onderwijs.
Het grafmonument
Johanna was de laatste telg van het geslacht Van Rijn van Jutphaes. Na haar overlijden werd ze hier op het Kerkveld in de kerk begraven.Het is alleen niet zeker of deze steen haar originele grafsteen is. Er is namelijk geen link tussen het jaartal 1599 op de steen en de familie Van Rijn. Ook is er een 17e-eeuwse tekening van haar grafsteen die er anders uitziet.
Wapen: waarschijnlijk ovaalvormig alliantiewapen Van Rijn/Van Eijll omgeven door een cartouche (een omlijsting).
Tekst: juffrou(w) Johanna van Ryn van Jutphaes, 1599.
Geschiedenis van de steen: de steen werd voor het eerst rond 1700 beschreven en getekend. De zerk lag in 1758 nog in het kerkje, maar staat in 1860 niet meer op de tekening van de begraafplaats. Rond 1910 wordt de steen wel weer vermeld. In 1985 is een fragment van de steen gevonden in het park van kasteel Rijnhuizen aan de Vaartsche Rijn. Vermoedelijk diende de steen daar als aanlegsteiger. Het overgebleven fragment is in 2019 terug geplaatst op de Algemene Begraafplaats Kerkveld.